Byłam w Portugalii - Pytajcie!

~Pabianica #1
Witam. Wróciłam kilka dni temu z cudownej wycieczki objazdowej po Portugalii. Organizatorem było BP AlfaStar. Przez pierwszy tydzień bardzo dużo zwiedzaliśmy, w drugim zaś już wylegiwałam się na pięknej plaży i grzałam w słońcu. Pierwszego dnia przylecieliśmy do Faro, zostaliśmy zakwaterowani w hotelu w Algavre. Drugiego dnia zwiedzaliśmy Fatimę. Z hotelu wyjechaliśmy wczesnym rankiem, pojechaliśmy do Evory, po krótkim zwiedzaniu pojechaliśmy do Fatimy. Zwiedzaliśmy m.in. COVA DA IRIA gdzie znajduje się CAPELINHA - kaplica stojąca w miejscu objawień Matki Bożej trójce małych pastuszków: Łucji, Franciszkowi i Hiacyncie. Poza tym mieliśmy wizytę w Bazylice Matki Boskiej Różańcowej z grobami Franciszka, Hiacynty i Łucjioraz nowoczesny kościół Trójcy Przenajświętszej oddany do użytku w 2007 roku, w rocznice objawień. No i wiele wiele innych równie ciekawych i pięknych miejsc. Trzeciego dnia przyszedł czas na TOMAR-miasto słynie przede wszystkim z położonego tam zespołu klasztornego Convento de Cristo, portugalskiej siedziby Templariuszy i Zakonu Chrystusowego. Klasztor ten w 1983 został wpisany na światowa listę UNESCO. Wieczorkiem zostaliśmy zakwaterowani w hotelu w miejscowości Coimbra - mieliśmy tam oczywiście kolacje. Czwarty dzień poświęcony był drugiemu co do wielkości miastu w Portugalii. Centrum miasta położone jest na granitowym wzgórzu Penaventosa, opadając ku północnemu brzegowi rzeki Douro, której brzegi łączy 6 mostów, kończąc się na nabrzeżu Ribeira. 5 dzień upłynął pod znakiem Porto, Bragi oraz Guimaraes. Byliśmy m.in w słynnym sanktuarium Bom Jesus de Marte. Kolejnego dnia pojechaliśmy do ACOBACA, gdzie znajduje się gotycki klasztor cystersów, z grobowcami bohaterów romantycznej historii – króla Pedro i jego potajemnie poślubionej małżonki Ines de Castro. Przehttp://opinie-tur...czne/ot/odpowiedz/0d przyjazdem do LISBONY zatrzymaliśmy się w OBIDOS – to maleńkie miasteczko całkowicie otoczone wysokimi, średniowiecznymi murami, gdzie najbardziej w całej Portugalii widoczne są ażurowe kominki zdobiące domy. Siódmego dnia zwiedzaliśmy już stolicę. My przedłużyliśmy sobie pobyt o tydzień, tak aby móc trochę odpocząć.Zwiedzania było całe mnóstwo, a alfastar w roli organizatora spisało się wręcz wyśmienicie. Wszystko odbywało się zgodnie z planem. Mają świetnych przewodników, miłych rezydentów. Polecam!
Asia_podroze #2
a ile kosztuje taka przyjemność?
~ryśka #3
Żeby się dowiedzieć wystarczy przejrzeć cenniki takich objazdówek. W Itace to koszt około 3.630 złotych. Mowa tu o wycieczce o nazwie - atlantycka ślicznotka.
Asia_podroze #4
o wow, ale cena :/
musiałabym pracować na to 3 miesiące, nic nie jeść i mieszkać pod mostem, żeby na coś takiego pojechać :(
~Pabianica #5
Taka wycieczka fakt, nie jest najtańsza. Kosztuje ponad 3 tys zł. Ale można pojechać na tydzień i tylko zwiedzać. Wiem, że przynajmniej w alfasatarze tak jest. A to już jest tańsze.
~grzanka #6
Ale wspaniałe wakacje! Pozazdrościć takiego wyjazdu. Może w przyszłym roku uda mi się pojechać na dwa tygodnie w takie miejsce. W tym roku nie narzekam, byłam w Turcji z chłopakiem. Tydzień czasu w alfastarze kosztował nas po ok 1000 zł od osoby już ze wszystkim. Bardzo tanio uważam, a niestety póki co kasę muszę liczyć.
~Pabianica #7
1000 zł to naprawdę nie dużo. Biuro zresztą nie ma jakiś specjalnie wygórowanych cen, z tego co przeglądałam to wydaje mi się, że ceny są na każdą kieszeń. No i można lecieć właściwie o każdej porze roku. Ja w zimę może się zdecyduję na Wyspy Kanaryjskie :)
~Gosiek #8
Portugalia, ale zazdroszczę! Z Twojej wypowiedzi wynika, że było naprawdę super! Ja też alfastarowi ufam, wszyscy których pytałam o opinie zawsze się pozytywnie wypowiadali.
~Pabianica #9
Słuchajcie, ogólnie na wycieczki bardzo opłaca się jeździć. Zwłaszcza teraz jak biura wyprzedają swoje wycieczki za naprawdę okazyjne ceny. Moim znajomym poleciłam alfastar i teraz lecą do Turcji - od osoby wycieczka kosztuje ich ok 1000 zł.
~Mazur #10
Do tej pory z alfastarem byłem w Turcji, a w tym roku zdecydowałem się na last minute do Egiptu. Hotel 5 gwiazdkowy, z wyżywieniem, a płacę ok 1900 zł. Bardzo mają fajne ceny. O Portugalii też myślałem z tym, że nie last minute, a żeby polecieć tam w sezonie - w lipcu lub sierpniu. Interesowałaby mnie wycieczka objazdowa. Mogłabyś napisać czy za te wycieczki jeszcze się jakoś dodatkowo płaci czy to już wszystko jest w cenie?

Szybka odpowiedź