Itaka

bono793 #61
Ja z zona spedzilem wczasy w Portugali.Chce ocenic biuro ,ktore operuje na tym terenie.A wiec panie ktore sa do dyspozycj turystow sa tylko z nazwy,bo wychodza z zalozenia ,ze turysta da sobie sam rade.Loty czarterowe sa nie punktualne co utrudnia turystom powrot do domu z Warszawy.Pogoda i hotel -o.k.--bono793
~Nina #62
Czy ktoś był w 2011 z Itaka w Egipcie Kleopatra impreza wg katalogu bardzo fajna i chciałabym pojechać w 2012 Proszę o opinie czy impreza godna polecenia
krulikb #63
Byłam z Itaka w tym roku w Maroku na wycieczce WIELKI POŁUDNIE, w ubiegłym roku w Jordanii BARDZO BLISKI WSCHÓD. Jedno powazne zastrzeżenie i powód dla którego przestaje jeźdxić z Itaką: piękne, doskonale oparcowane, atrakcyjne programy w katalogu - w realizacji priorytety, którymi różnia sie od innych biur podróży i n które łapia ludzi - NIE SĄ REALIZOWANE !!! a klienci na miejscu stawiani są przed faktem dokonanym.
WIEKIE POŁUDNIE - pisza w katalogu:1.1. nocleg w Petrze i potem cału dzień na zwiedzanie Petry (dla mnie b. ważne).
2. przejazd przez Jordanie Droga Królewską (inne biurą jada nudna autostrdą pustynną)
W realizacji - Autostrad Pustynna, Droga Królewska w odcinkach dopiero po awanturze. Noclegu w Petrze nie było, wpadlismy tam po drodze na pół dnia (bo nie udało sie Itace załatwić hotelu ??)
WIELKIE POŁUDNIE - ściemniaja w katalogu,że będzie na trasie wyjazd na wschód słońxca na Ergu Szebi (to jest hit, zwłaszza w październiku iedy zachody słońca są już marne, bo zamglone) Inne biura pisza uczciwie, że będzie zachód. WybrałamItake, bo złapała mnie na wschód. Rano pilotka beztrosko wzruszając ramionami, już po zebraniu pieniędzy, ogłosiła,że nie udało się załatwić wschodu i bedzie zachód.
Poza tym pilotka - p. Grazyna ok - duża wiedza, duzo i ciekawie nam opowiadała przez całą drogę.
Nie potrzebne lunchy w trakcie wycieczki - rozbijały cały dzień i zajmowały duzo czasu. Potem gnaliśmy na nocleg i nie było już czasu na nic.
Warto wzorem Rainbowa zorganizować ostatniego dnia wycieczki wyjazd do wioski w góry dla chetnych zamiasy obowiązkowego dnia pobytu w Agadirze a to dlatego,że wycieczka sama w sobie jest trochę za krótka ( na prawdę tylko 5 dni i ma się lekki niedosyt)
Były osoby które połaczyły Rabat na Berbera z Wielkim Południem i to był starzał w 10. Szkoda,że Itaka sama tego nie chce zrobic, tylko wymusza na klientach wykupienie dwóch wycieczek :(
POBYTóWKA w AGADIRZE po wycieczce - Hotel Le Tivoli - wszystko ok. Hotel miły, kameralny, miła obsługa, czysto, doskonałe jedzenie. Brak serwisu plażowego - za leżaki, parasole trzeba płacić w recepcji 2 razy więcej niż obsłudze na plaży.
Wycieczki fakultatywne - UWAGA NA ITAKE!!! Jesteśmy oburzeni jak ITaka zdziera z włąsnych klientów - wycieczki podkupywane u likalnych biur ze 100 procentowym narzutem Wstyd Itako!!! Kupowaliśmy w lokalnym biurze i były zrobione doskonale.
Dwukrotnie Itaka nam podpadła, czujemy się oszukami inie chcemy w przyszłości przezywać rozczarowań, bo bardzo starannie czytamy programy i wybieramy wycieczki. Wracamy do Rainbowa - tam tego nie ma!
~biketeneryfa #64
Wszystkich wybierających się do południowej części Teneryfy zachęcam do skorzystania z wycieczek rowerowych.
Piękna,szeroka promenada ciągnie się wzdłuż południowego wybrzeża przez ok.9km począwszy od Los Cristianos aż do La Calety.
Zapraszam do POLSKIEJ WYPOŻYCZALNI ROWERÓW .Rowery dostarczamy bezpośrednio do hotelu,po wcześniejszej rezerwacji telefonicznej lub mailowej.
TEL.+34636396873
email:biketeneryfa@wp.pl

Pozdrawiam i do zobaczenia na Teneryfie
~justi #65
Proszę o pomoc w rozwiązaniu dość trudnej sytuacji
Wykupiłam wycieczkę do Kenii od 06.11.2011 do 13.11.2011
Zostałam wprowadzona w błąd odnośnie dnia i godziny odlotu do Kenii przez pracowika ITAKI wylot miał być z niedzieli na poniedziałek potwierdzałam to kilka razy dzwoniąc do biura a samolot wyleciał z soboty na niedziele -czy teraz mam składać skargę do Polskiej Izby Turystyki czy czekać aż ITAKA coś zaproponuje ? Ktoś miał podobną sytuację ???
Proszę o info co robić dalej ?
~ADAM22656 #66
ITAKA TO OSZUSCI I KLAMCY MIELISMY SIE ZAMELODWAC O GODZINIE 4 RANO A ZAMELDOWALI NAS O GODZINIE 12 OD TEJ PORY KOCZOWALISMY PRZED HOTELEM JAK TE OSTATNIE SZCZURY Z MALUTKIM DZIECKIEM ITAKA NAM O TYM NIE POWIEDZIALA UWAZAJCIE LUDZIE NA TO ITAKA TO OSZUSCI I KŁAMCY POZDRAWIAM
pauli21 #67
Cytat: justi (2011-11-07 02:06)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu dość trudnej sytuacji
Wykupiłam wycieczkę do Kenii od 06.11.2011 do 13.11.2011
Zostałam wprowadzona w błąd odnośnie dnia i godziny odlotu do Kenii przez pracowika ITAKI wylot miał być z niedzieli na poniedziałek potwierdzałam to kilka razy dzwoniąc do biura a samolot wyleciał z soboty na niedziele -czy teraz mam składać skargę do Polskiej Izby Turystyki czy czekać aż ITAKA coś zaproponuje ? Ktoś miał podobną sytuację ???
Proszę o info co robić dalej ?

Rozumiem, że nie poleciałaś?

Musisz sprawdzić co podpisałaś na umowie - jeżeli data i godzina jest taka jak mówisz to wtedy będziesz miała prawo do reklamacji.
Jeżeli natomiast na umowie jest wylot z soboty na niedzielę - to wtedy zostaje Twoje słowo przeciw umowie, którą podpisałaś.

Powiedz jeszcze czy kupowałaś wycieczkę w biurze agencyjnym, czy bezpośrednio w Itace.
Teoretycznie dzień przed wylotem powinien ktoś zadzwonić i potwierdzić godziny wylotu.

My tak robimy w naszym biurze i nigdy nie ma problemu.
W razie pytań zapraszam do kontaktu do mojego profilu (trzeba się zarejestrować, żeby można było wysyłać wiadomości)

Do PIT-u nie ma sensu sprawy zgłaszać, bo nic z tym nie zrobią.

Pozdr
~jolka #68
nie narzekajcie tak na itake - każde biuro ma swoje wady i te biuro które wysyła tysiące klientów mają teoretycznie najwięcej negatywnych wpisów, bo polski turysta który jest zadowolony nie napisze nic pozytywnego ale ten któremu coś się przytrafiło opisze to wszędzie w internecie.
~ImagineYourFuture #69
Ja zamierzać powierzyć Itace realizację mojej podróży poślebnej, więc nie ma tu miejsca na takie wtopy o jakich piszecie powyżej...Zastanawiam się w szczególności nad wycieczką objazdową po fuertaventurze z opcją zostania dodatkowy tydzień w hotelu - ale piszecie że Itaka nie realizuje programu. Tak być na objazdówce nie może!!!;) czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą konkretną wycieczką z Itaką?

Co do wszelkich niezgodności z ofertą następujących już w trakcie wycieczki, to wiem, że ZAWSZE klient musi się o nie upomnieć sam - jak np siedzicie kilka godzin na lotnisku bo jest opóźnienie samolotu to po 8h należy Wam się jedzenie i picie od lotniska, ale dostaniecie je tylko jeżeli upomnicie się sami. Tak samo jest z wszelkimi niedoskonałościami np. w hotelu - trzeba koniecznie zgłosić do rezydenta, a i tak w większości przypadków rekompensatę można dostać dopiero po powrocie po skontaktowaniu się z BOK czy działem reklamacji...jakoś tak:/

Trzeba liczyć na szczęście, skoro nawet największe polskie biuro ma wpadki...
tomson #70
Czy ja wiem czy Itaka jest taka straszna jak ją tutaj opisujecie.

Ja wraz ze swoją narzeczoną pojechałem do Grecji i cały pobyt nam się udał. Zakweterowani byliśmy w hotelu Olympia Golden położonym jakoś ok 50km od Araksos. Co prawda trochę zapłaciliśmy za ten hotel, ale tak to już jest kiedy wybiera się 5gwiazdek. Jednakże było warto. Dla mojej narzeczonej najważniejsze było to, że hotel posiadał SPA z którego kilka razy skorzystała. A jeśli chodzi o mnie, to też nie miałem kiedy się nudzić, grałem w bilard, pływałem w basenie i korzystałem ze wszystkich dóbr jakie zawarte były w katalogu.
Poza tym (co było bardzo ważne dla mnie) w pokoju w którym mieszkaliśmy był internet bezprzewodowy i dzięki temu miałem możliwość pracowania na odległość. Co prawda musiałem się ograniczać ;P z wiadomych względów, ale możliwość była.

Musieliście mieć jakiegoś ogromnego pecha, ale jak dla mnie organizacja tamtych wczasów z Itaką była na medal. Jedno wiem na pewno, że z Itaką spędziłem cudowne wakacje i w tym roku zamierzam je powtórzyć!
~gosia35 #71
Tak przeglądam różne fora i w sumie dziwię się niektórym opiniom. Wyjeżdżałam z wieloma biurami podróży, ale nigdy Itaka mnie nie zawiodła. Poza tym za każdym razem jak wyjeżdzałam z Itaką to udało mi się zbić cenę. Wystarczyło skorzystać z promocji, a i tak wyjazdy były niesamowite. Stąd moje zdziwienie na temat niektórych postów.
~xyz1 #72
W sierpniu 2011r. wpłaciłem zaliczkę na wycieczkę do Maroka „Wielkie południe” w terminie 29.03.-05.04.2012r.
Na tydzień przed planowanym wylotem zadzwoniła do mnie pani z informacją, że wycieczka nie odbędzie się i mogę zdecydować się na inną w tym terminie np. cesarskie miasta lub uzyskać zwrot wpłaconej kwoty.
Ponieważ na cesarskich miastach już byłem, pomimo świąt wielkanocnych wybrałem termin następny od 05-12.04.2012r. na wielkie południe.
Zapewniono mnie, że różnica wpłaty wynikająca z niższej ceny wycieczki w okresie wielkiejnocy, będzie mi zwrócona w ciągu tygodnia oraz będę miał zapewnione miejsce w autokarze z dnia wpłaty zaliczki. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem zwrotu (20.04.2012r)

Niestety pilot odstąpiła od wymogu wpuszczania do autokaru uczestników według listy wpłat uznając, że w autokarze nie wszystkie miejsca będą zajęte i można dowolnie je zajmować.
W wyniku takiego podejścia pani pilot nie otrzymałem oczekiwanego miejsca, bowiem kiedy czekałem na wejście do autokaru według listy wpłat, inni uczestnicy – nawet ci którzy dokonali wpłat na 3 dni przed rozpoczęciem imprezy, pozajmowali miejsca według własnego uznania.
Następnie pilot policzyła uczestników wycieczki i stwierdziła, że dwie osoby są ponad normę, uznała, że jak osób jest więcej to nic nie szkodzi i poleciła kierowcy odjazd.
Takie postępowanie pilota wzbudziło zdziwienie co do stosowanych metod.
Poprosiła następnie o dokonanie wpłaty na wstępy i przewodników zawyżając je o 5,00 EUR w stosunku do wpłat wynikających z warunków uczestnictwa.

Jako uczestnicy wycieczki mieliśmy również uzasadnione zastrzeżenia do realizacji programu na który ponieśliśmy określone umową koszty.
Pilot nie znała trasy, zamiast informować o mijanych ciekawych turystycznie miejscach, lub opowiadać o Maroku zmuszała nas do słuchania muzyki co wzbudzało ogólne niezadowolenie. Nie posiadała podstawowej znajomości metodyki prowadzenia wycieczek, wyglądało ,że wycieczka była prowadzona na chybił-trafił bez wcześniejszego zaplanowania, pilot nie była w stanie odpowiedzieć na zadawane proste pytania odnośnie czasu przejazdu, miejsca przystanku czy możliwości dokonania zakupu pamiątek czy innych typowych dla regionu artykułów.
Pilot zachowywała się tak jakby to ona była uczestnikiem wycieczki.

Byliśmy nastawieni jak zwykle na przekazywaną przez pilota w dużych ilościach wiedzę na temat kraju , obyczajów , zabytków, a tu spotkało nas rozczarowanie i niesmak bo nie otrzymaliśmy wg nas nawet minimum i jesteśmy przekonani , że uczestnik imprezy będący pierwszy raz w Maroku będzie miał nieprawdziwy obraz tak uroczego kraju i przygotowanej przez biuro pięknej trasy .
Odnieśliśmy wrażenie, że w okresie świątecznym biuro nie miało właściwego pilota i wyznaczyło kogoś w zastępstwie który de facto dopiero uczył się trasy podczas objazdu – co jak sądzę wyraża brak szacunku dla nas klientów biura.
Już na koniec, pożyczyłem pani Marcie zakupioną płytkę CD która była odtwarzana w autokarze, po powrocie do domu chciałem posłuchać marokańskiej muzyki, okazało się, że zwróciła mi puste pudełko bez płyty. NIESMAK !
tenka45 #73
Ja latam z Itaką od kliku lat i jestem zadowolona zawsze. Rezydenci w miejscu wypoczynku są bardzo różni, ale nie jestem malkontentem :) Byłam z nimi w Indiach, Turcji i Grecji. Polecam :)
~Kicka #74
Ja również należę do grona zadowolonych. Od 4 lat jeżdżę tylko z tym biurem podróży! Byłam na jednej wycieczce objazdowej i 4 razy na leniuchowaniu ;) Ze swojej strony mogę z czystym sumieniem polecić Turcję - Bodrum, w 4* hotelu Golden Beach. Na jedzenie nie mogliśmy narzekać, choć to kwestia gustu, kto co lubi!
Nie rozumiem tych, co narzekają np. na opóźniony lub odwołany lot - ludzie przecież to nie wina biura podróży, lecz linii lotniczych!

Szybka odpowiedź